Seppä Herman Toivola osti Läntisen poikkikadun ja Rantakadun (nyk. Cygnaeuksenkatu ja Hannikaisenkatu) kulmauksessa sijainneen tontin vuonna 1891. Pihapiiri ja sen asukkaat olivat tuttuja jo vuodelta 1880, jolloin hän oli vuokrannut itselleen asunnon silloiselta tontin omistajalta laivuri Johan Sparvinilta.
Synnytyslaitos 1897
Tontti sai varsinaisen päärakennuksen vuonna 1897, jolloin Herman Toivolan rakennuttama ja jyväskyläläisen Oskari Toikan suunnittelema asuinrakennus valmistui Läntisen poikkikadun (nyk. Cygnaeuksenkatu) varteen. Rakennus oli omana aikanaan uudenaikainen sekä ulkoasultaan että rakennustekniikaltaan. Yläkerrassa oli kaksi asuntoa ja alakerrassa pieni kauppahuone, kamari, keittiö ja pesutupa.
Pitkäaikaisen vuokralaisen rakennus sai vuonna 1899 kaupungin yksityisestä synnytyslaitoksesta. Nykyisen Kauppakatu 31:n osoitteessa sijainnut edellinen synnytyslaitos tuhoutui tulipalossa vuonna 1899.
Aktiivinen vapaapalokuntalainen ja kaupunkilaisten olojen puolestapuhuja Herman Toivola antoi uudehkosta talostaan tilat synnytyslaitoksen tarpeisiin. Talon asukkaiksi tulivat myös kätilöt, synnytyslaitoksen palvelijat ja pesijä. Synnytyslaitoksen toiminta helpottui huomattavasti, kun tontille asennettiin sähkövalot vuonna 1903 ja vesijohto 1910. Synnytyslaitos toimi aktiivisesti vuoteen 1919 saakka.