Toivolan vanha piha

“Toivolan vanha piha vastaa aistien uteliaisuuteen, yhteisöllisyyden kaipuuseen ja tietynlaiseen ´keidas keskellä kaupunkia´ romantiikkaan.”

Toivolan vanha piha - Järjestä juhlat tai tapahtuma

Jyväskylän kaunein pihapiiri – koettavaa aamuautereesta iltaruskoon

Toivolan vanha piha – ystävien kesken ja usein omissakin puheissamme Toivola –  on ainutlaatuinen ja kiehtovan historian omaava 1800-luvun käsityöläispiha, jonka pihapiiri muodostuu nykyisin korkealaatuisista palveluista. Rennon ja hyväntuulisen kohtaamispaikan tehtävä on ilahduttaa ja tarjota unohtumattomia kokemuksia. Portista sisään astuvalle on tarjolla monipuolinen kattaus historiaa, nykyaikaa, taidetta, kulttuuria, tapahtumia, käsityöläisyyttä, inhimillisyyttä, tunnetta sekä ruoka- ja juomaelämyksiä  – juuri siinä määrin kuin haluaa. Toivola sijaitsee aivan Jyväskylän keskustassa, mutta porteista sisään astuessa sen sijainnin unohtaa nopeasti. Kiireettömässä kohtaamispaikassa porteille voi jättää kaiken painavan ja astua sisään ilahduttavaan maailmaan, jossa voi myöskin ihan vain olla ja viihtyä rennosti.

Toivolan vanha piha järjestä oma tapahtuma tai juhlat

Kaupunkikulttuuria ja rentoa idylliä 1800-luvun pihapiirissä

Toivolan vanhan pihan viehätys tulee sen ainutlaatuisesta ja historiallisesti arvokkaasta ympäristöstä. Toivola kuului 1800- ja 1900-luvun taitteessa seppä Herman Toivolalle, mistä pihapiiri on saanut nimensä. Porteista sisään astuessa saapuu ajattomaan aikaan, jossa Jyväskylän historia ja nykyisyys käyvät vuoropuhelua. Kaunista pihaa ympäröivät hurmaavat ja erisävyiset puutalot, jotka ovat harvinainen pala Jyväskylän vanhaa puutalokaupunkia. Toivolan tontti on ainoa Jyväskylän 1800-luvun puutalokaudesta kertova, ehjänä säilynyt kokonaisuus. Sen jokaisella rakennuksella on oma tarina, joka ulottuu yli 200 vuoden päähän. Talojen tarinoihin ja miljööseen voi tutustua pihamaalla valoketjujen alla, kauniin musiikin soidessa hiljaa taustalla. Pihan keskellä on pieni kioski ja kumpuilevalla pihamaalla taideteoksia. Puutaloista löytyvät erilaiset toimijat, joita yhdistää rakkaus tekemäänsä työtä kohtaan. Pihalta voi poiketa esimerkiksi kahvilaan, käsityöläismuseoon tai putiikkiin ilman, että pihamaan ainutlaatuinen tunnelma särkyy.

Toivolan tunnelman luovat ihmiset

Toivolan vanhan pihan maailma on kokemuksellinen ja ilahduttava. Elinvoimaisuutensa se ammentaa ihmisten välisistä rennoista ja hyväntuulisista kohtaamisista. Toivolan tarinaa ovat kirjoittaneet erilaisten ihmisten elämäntarinat 1800-luvulta nykypäivään. Pihalla on toiminut esimerkiksi sen alkuperäisen isännän, Herman Toivolan, sepän paja sekä synnytyssairaala. Vuonna 2010 tontille siirretyt Keski-Suomen museon käsityöläismuseot ovat puolestaan vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Pihapiiri on kuulunut 1800-luvulta saakka erilaisille yhteisöille ja perheille. Tuota perinnettä jatkaen sen portit ovat auki kaikille, jotka haluavat nauttia arjesta ja juhlasta tavallista enemmän. Nykymuotoonsa Toivolan toiminta on kehittynyt 2000-luvulla. Pihan ”uuden ajan” ensimmäinen isäntä Margo Saxberg ja nykyinen isäntä Arto Hakanen ovat kehittäneet pihaa yhteistyössä sen yhteydessä toimivien yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa siten, että piha muodostaa ehjän, elinvoimaisen ja aistikkaan kokonaisuuden. Samalla on turvattu, että pihan muodostama historiallisesti arvokas kokonaisuus on kaikkien nähtävillä ja saatavilla vielä tänäkin päivänä. Toivolan ainutlaatuinen ja historiallisesti arvokas ympäristö on samaan aikaan yhteinen ja jokaisen oma.

Tutustu halutessasi pihan vaiheisiin ja rakennuksiin tarkemmin.

Korkealaatuisia palveluita ja pilkettä silmäkulmassa

Nykymuodossaan piha siihen liittyvine palveluineen mahdollistaa rentoja kohtaamisia ja unohtumattomia kokemuksia niin arjessa kuin juhlassa. Kaikkea pihan yhteydessä tapahtuvaa toimintaa yhdistää halu ja ilo palvella vieraitamme laadukkaasti – rentoutta ja pilkettä silmäkulmassa unohtamatta. Pihan yhteydessä toimivien toimijoiden kahvila Valkoisen Puun, Keski-Suomen museon Käsityöläismuseon, Museokauppa Sparvinin, Toivolan Pihakioskin, Ravintola Toivolan Pajan, Teeleidin, BYPIASin, Vanhan Pappilan, Art Cateringin sekä Lankakauppa Titityyn palvelut tarjoavat monenlaista koettavaa yhdessä ja erikseen. Pihan tunnelmalliset tapahtumat puolestaan houkuttelevat rentoon yhdessäoloon. Monipuoliset tilamme sekä pihan yhteydessä toimivien yritysten ja muiden yhteistyökumppaneidemme välinen yhteistyö mahdollistavat asiakkaidemme omat juhlat ja tapahtumat intiimeistä juhlista aina 600 hengen tapahtumiin.