Vanha Pappila

Jyväskylän Vanha Pappila on upea historiallinen rakennus, joka sijaitsee Jyväskylän keskustassa. Vanha Pappila on rakennettu vuonna 1928, ja se on nykyään viehättävä kulttuuri- ja tapahtumatila.

Vanhassa Pappilassa toimii Teeleidin tee- ja herkkuparatiisi, joka on suosittu paikka kaikille teeharrastajille ja herkuttelijoille. Teeleidin valikoimaan kuuluu laaja valikoima teelaatuja, joiden lisäksi tarjolla on myös herkullisia leivonnaisia ja muita herkkuja. Tilassa on viihtyisä tunnelma, joka kutsuu viipyilemään hetken nauttien teestä ja herkuista.

Vanhassa Pappilassa toimii myös Art Catering -juhlapalveluyritys, joka tarjoaa monipuolisia palveluita niin yksityisille kuin yrityksillekin. Art Cateringin ammattitaitoinen henkilökunta huolehtii ruokatarjoiluista ja juhlapalveluista aina laadukkaasti ja tyylikkäästi.

Tilassa järjestetään myös erilaisia konsertteja, jotka houkuttelevat paikalle musiikin ystäviä ympäri kaupunkia.

Vanhassa Pappilassa on ainutlaatuinen ja tunnelmallinen miljöö, joka tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Tila on erinomainen paikka erilaisten tapahtumien järjestämiseen ja sen monipuolisuus mahdollistaa monenlaiset toteutukset.

Vanha Pappila

Aukioloajat

Ti-Pe 11-19
La 11-16
Su-Ma Suljettu

Osoite:
Vapaudenkatu 26,
40100 Jyväskylä

Yhteystiedot:
+358 29 123 0180
myynti@artcatering.fi

HIstoria

Jyväskylän pappila valmistui kirkon läheisyyteen Vapaudenkadun varrelle vuonna 1928. Pappilaan rakennettiin kirkkoherran, virallisen apulaisen, diakonissan ja talonmiehen asuntojen lisäksi seurakunnan kanslia- ja kokoontumistiloja palvelemaan monipuolistuvaa ja kasvavaa seurakunnan toimintaa. Pappilan rakennushanke pantiin vireille vuonna 1926. Pappilan piirustusehdotukset pyydettiin Kauno S. Kallion lisäksi myös Jyväskylässä toimineelta Alvar Aallolta, mutta kirkkovaltuusto valitsi Kallion ehdotuksen. 1900-luvun alkupuolella pappilat muuttuivat rakennusryhmistä yksittäisiksi rakennuksiksi tai ne tehtiin kaupungeissa seurakunnan muiden tilojen yhteyteen esimerkiksi osaksi seurakuntataloa. Haluttu asumistapa oli kaupunkitalo mukavuuksineen. Jyväskylän pappila on ensimmäisiä kaupunkipappiloita, mutta samalla se edustaa myös kirkollisen virkatalorakentamisen vuosisataisia perinteitä.

Pappilan suunnitellut helsinkiläinen arkkitehti Kauno S. Kallio on ollut kansallisesti tunnettu erityisesti kirkollisen rakennusten suunnittelijana. Tyylillisesti rakennuksen vaikutteet tulevat Tanskan ja Keski-Euroopan vanhojen hansakaupunkien kivisistä kaupunkitaloista. Julkisivujen yksinkertainen, symmetriaan pyrkivä sommittelu on klassistista tyyliltään. Julkisivut ovat slammattua tiiltä, sokkelit hakattua luonnonkiveä ja massiivinen taitekatto tiilipintainen. Koristeaiheina ovat räystään alla tiiliset hammaslistat ja pääsisäänkäynnin kapea pelkistetty frontoni sekä pihan puolen terassi ja vilpolarakenteet. Ulko-ovet ovat massiivisia koristeveistettyjä tammiovia. Pappilan massiivitiilimuureja ja teräsbetonirakenteita yhdistävä rakennustekniikka on rakennusajankohdalle tyypillinen.

Pappilan sisätilojen suunnittelussa ja toteutuksessa pyrittiin edustaviin seurakunnan kokoontumistiloihin sekä kirkkoherran asuntoon. Rakennuksen katto- ja koristemaalaukset ovat taiteilija Urho Lehtisen käsialaa, samoin kappelin lasimaalaus.