13.4. | Kirjailijatapaaminen: Tuire Malmstedt

Kirjailija Tuire Malmstedt esittelee suosittua kirjasarjaansa, erityisesti teosta Lyijysydän, jonka tapahtumat heräävät eloon Jyväskylän vanhassa Pappilassa – juuri siellä, mihin tarina sijoittuu!

Vanha Pappila la 13.4. klo 13:00 - 15:00

Kirjailijatapaaminen: Tuire Malmstedt

Vapaa pääsy

Tervetuloa Kuulemaan Tarinoita Vanhasta Pappilasta – Tuire Malmstedtin Seurassa!

Tervetuloa mukaan ainutlaatuiseen kirjallisuustapahtumaan, jossa kirjailija Tuire Malmstedt esittelee suosittua kirjasarjaansa, erityisesti teosta Lyijysydän, jonka tapahtumat heräävät eloon Jyväskylän vanhassa Pappilassa – juuri siellä, mihin tarina sijoittuu!

Tuire itse on paikalla jakamassa tarinoita kirjansa taustasta, inspiraation lähteistään ja kirjoittajan polustaan. Tämä on harvinainen tilaisuus sukeltaa syvemmälle Lyijysydämen maailmaan ja kysyä kirjailijalta suoraan, mitä tahansa mieltäsi askarruttaa.

Mitä odotettavissa?
Kirjailijan kohtaaminen: Tuire Malmstedt kertoo kirjastaan, kirjoittamisesta ja vastaa yleisön kysymyksiin.
Tarinoita Pappilasta: Opi mielenkiintoisia yksityiskohtia Lyijysydämen tapahtumapaikasta ja sen historiallisesta merkityksestä.
Inspiroidu: Kuule, miten Jyväskylän vanha Pappila herätti eloon kirjan tarinan.
Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kaikille kirjallisuuden ystäville, historian harrastajille ja niille, jotka haluavat kuulla lisää siitä, miten paikallinen historia voi inspiroida ja muovata tarinoita.

Älä jätä tätä tilaisuutta väliin – tule kokemaan kirjallisuus uudella tavalla ja tapaamaan Tuire Malmstedt henkilökohtaisesti!

Paikka: Vanha Pappila
Aika: 13.4. klo 13:00 – 15:00

Kuva: Sara Lehtomaa

Sukupolvet ylittävä salaisuus paljastuu vanhan murhan tutkimuksissa

Jyväskylän Vanhan pappilan lattian alta löytyy luuranko remontin yhteydessä. Vainaja on nuori nainen, jonka kuolinajankohta sijoittuu 60-luvun loppupuolelle. Luurangon mukana on haudattu peltirasia, jossa on pieni vauvan pitsimekko ja Jean-Paul Sartren näytelmä Suljetut ovet.

Rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo löytävät vanhoista tutkinta-arkistoista neljä nuorta naista, jotka sopivat uhrin profiiliin. Heistä yksi on kadonnut Pyhä-Häkin kansallispuistoon vuonna 1968, ja kolme muuta ovat hukkuneet samana vuonna veneonnettomuudessa Tuomiojärvellä. Onko Vanhan pappilan ruumis joku heistä?

Vuonna 1943 Amélie Bonnet pidätetään ja viedään Ravensbrückin keskitysleirille. Siellä hän ystävystyy erään naisen ja tämän tyttären kanssa. Ennen kuolemaansa ystävä pyytää Amélielta erikoista palvelusta: ”Tapathan lapseni ennen kuin he ehtivät?” Amélie päättää tehdä juuri päinvastoin – hän aikoo tehdä kaikkensa, että lapsi selviäisi leiriltä hengissä.

Miten Amélie, pappilan luuranko ja 60-luvulla kadonneet tytöt liittyvät toisiinsa?

Tuire Malmstedt on Pieksämäellä asuva kirjailija ja opettaja, jonka esikoisteos Pimeä jää palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -palkinnolla. Lyijysydän on Tuire Malmstedin kehutun Metso & Vauramo -dekkarisarjan kolmas osa. Sarjan aiemmat osat Lasitarha ja Lumihauta ovat herättäneet innostusta dekkareiden ystävissä.

Tuire Malmstedt

Tuire Malmstedt (s. 1974) on pieksämäkeläinen kirjailija ja kieltenopettaja. Hänen kehutussa Metso & Vauramo -sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä kolme teosta: Lasitarha (2021), Lumihauta (2022) ja Lyijysydän (2023). Dekkariseura palkitsi Malmstedtin ensimmäisen teoksen, Pimeä jää (2018), vuoden parhaana esikoisdekkarina.

Lukijana Malmstedt on monipuolinen. Hän lukee paitsi dekkareita ja trillereitä, niin myös esimerkiksi filosofiaa ja elämäkertoja. Hänen omat romaaninsa ovat kuitenkin dekkareita ja psykologisia trillereitä. Hänen mukaansa kirjojen ideat kumpuavat kuulemma milloin mistäkin. Inspiraatio voi syttyä melkein mistä tahansa tai sitten ideat syntyvät tyhjästä.

Ennen kirjailijanuraansa Tuire Malmstedt työskenteli kääntäjänä ja teknisenä kirjoittajana. Tarinoita hän on kuitenkin kirjoittanut omaksi huvikseen jo nuorena, vaikka ammatiksi se kehkeytyi vasta myöhemmin. Malmstedtin mielestä kirjoilla ja kirjoittamalla hän pystyy lähestymään ihmisiä. Tarinoillaan hän voi koskettaa lukijoitaan, ja hakea saman henkisiä ihmisiä, vaikkei heitä pystyisikään todellisuudessa tapaamaan.

Tuire Malmstedt on omien sanojensa mukaan herkkä dekkaristi. Hän visualisoi tarinaansa kirjoittaessaan, ja hän on valinnut miljöiksi itselleen tuttuja ja tärkeitä paikkoja, mitkä tekevät hänen tarinoistaan hienoja ja eläytyviä. Tarinan henkilöistä hän pyrkii kirjoittamaan mahdollisimman moniuloitteisia, ja tuo esimerkiksi takaumilla henkilöitä tutuksi lukijalle.

Malmstedtia on kehuttu erityisesti hänen henkilökuvauksestaan.  Metso & Vauramo -dekkarisarjan kantavia teemoja ovat muisti ja traumat.

“Tuire Malmstedt on vaan niin hyvä.” -Kirjakassi
”Tuire Malmstedt on mielestäni yksi parhaista suomalaisista dekkarikirjailijoista.” –Luetut.net

Kuva: Sara Lehtomaa