Kaupunki kirkonkylään
Jyväskylän kaupunki perustettiin vuonna 1837 Harjun ja Jyväsjärven väliin. Perustamisen keskeisenä syynä oli pyrkimys tukea alueen markkinaelämää. Kaupankäyntiä ja elinkeinojen harjoittamista rajoitettiin Suomessa voimakkaasti aina 1800-luvun alun vuosikymmeniin saakka, ja kauppaa sai käydä vain kaupungeissa.
Jyväskylän kappelikirkonkylä oli jo ennen kaupungin perustamista mainio markkinapaikka ja teiden risteysalue, joten aivan perusteettomasti ei kaupunkihankkeeseen ryhdytty. Myös seutukunnan hyvät vesi- ja kulkureitit, keskeinen asema, metsät, otolliset viljelysmaat sekä oletus siitä, että maa kätkee sisäänsä rautamalmia, antoivat lisää puhtia kaupungin perustamiselle, jota oli väläytelty jo pitkin 1700-lukua.
Jyväskylän alkutaival oli varsin vaatimaton. Kuvaava oli valtalehti Suomettaressa noin viisitoista vuotta kaupungin perustamisen jälkeen kirjoitettu huudahdus: “Jyväskylä! Kaupunkiko sekin on?” Jyväskylä kuitenkin erottui ruutuasemakaavoineen aikaisemmasta kirkonkylästä, jonka aikana maisemaa halkoi vain yksi pääkatu.