Tehtailija Herman Toivola
Rakentamishankkeiden myötä laivuri-kauppias Johan Sparvin majoitti pihapiiriin sukulaisten lisäksi myös vuokralaisia. Yksi heistä oli seminaarin verkmestari eli työmestari Herman Toivola, joka muutti pihapiiriin vuonna 1880. Hän avioitui samalla tontilla asuvan Johan Sparvinin tyttären Marian kanssa vuonna 1885. Jo vuoden päästä häistä nuori vaimo menehtyi lapsivuoteeseen, kolme päivää esikoispojan syntymän jälkeen.
Herman Toivola jäi pienen Muisto-pojan kanssa asumaan appivanhempiensa pihapiiriin. Hän jätti seminaarin työmestarin ammattinsa ja rakennutti vuonna 1890 tontille uuden asuinrakennuksen, sekä oman sepän pajan. Kolme vuotta myöhemmin sepäksi kouluttautunut Herman Toivola solmi avioliiton Matilda Eskolinen kanssa.
Herman Toivolan sepänliike menestyi hyvin. Toivolan sepänpaja valmisti koneita, koneen osia, kaivopumppuja ja paloruiskuja. Paja työllisti sepänsällejä, vaskiseppiä ja metallisorvaajia. Useat heistä asettuivat saman pihan asukkaiksi ja toivat näin itsekin elämää nuoreen Jyväskylään. Tontin omaksi lunastanutta Toivolaa alettiin kutsua kaupunkilaisten keskuudessa tehtailijaksi.
Vuonna 1897 entisen Sparvinin lankkupuodin tilalle tehtiin suuri rakennus, jonka yläkertaan valmistui kaksi asuinhuoneistoa. Kivijalassa oli asuinhuone, kaksi keittiötä, pesutupa ja kauppapuoti. Rakentamisen ohessa pihaan istutettiin myös pensaita ja lehtipuita. Valmis pihapiiri oli tyypillinen käsityöläistontti, jossa sijaitsi sekä koti että työpaikka. Vuosikymmenien aikana tontille rakennetut rakennukset toivat helpotusta kasvavan kaupungin asuntopulaan ja tarjosivat samalla tontin omistajille lisäansioita.